O tak, tu się całkowicie z Toba zgadzam. Mi również film strasznie robi w głowę i regularnie do niego powracam. Również jestem szczęśliwym posiadaczem książki (dokładnie z taką samą okładką, tylko, że po angielsku) oraz płyty CD z muzyką.
_________________ When Fortune comes grasp her with a firm hand - in front, I tell you, for behind she is bald...
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Lip 2004 Posty: 2741 Skąd: Kraków
Wysłany: 14-05-2006, 19:59
Cytat:
Premiera, która czeka nas w czerwcu, to wielka, przebojowa produkcja ze studia Madhouse z roku 2001 "Vampire Hunter D: Żądza krwi", w reżyserii mistrza mrocznych, gotyckich klimatów - Yoshiaki Kawajiri (m.in. "Ninja Scroll", "Cyber City Oedo 808").
http://www.anime-gate.pl/...=article&sid=32
Motyw wampira jest nieśmiertelny jak i on sam. Sukces Zmierzchu po raz kolejny to potwierdził. Choć próba obejrzenia przez ze mnie tegoż filmu zakończyła się fiaskiem.
Dałam radę natomiast obejrzeć szwedzki film z motywem wampirycznym - Pozwól mi wejść.
niech ten emotikon będzie całym komentarzem...
A tu o treści filmu ze stopklatki
Cytat:
12 – letni Oskar jest wrażliwym, nieco bojaźliwym chłopcem, prześladowanym przez silniejszych kolegów z klasy. Nie potrafi im się przeciwstawić. Marzy o prawdziwym przyjacielu. Życzenie to wydaje się spełnić, gdy Oskar spotyka rówieśniczkę, która wprowadza się wraz ze swoim ojcem do mieszkania obok. Blada i zawsze poważna Eli wychodzi tylko w nocy i wydaje się, że nie przeszkadzają jej wcale mroźne temperatury.
Wraz z pojawieniem się dziewczynki, w okolicy wydarza się seria niewytłumaczalnych zniknięć i zabójstw… Jeden z mężczyzn umiera przywiązany do drzewa, inny zamarza w pobliskim jeziorze, a do szpitala trafia kobieta ukąszona w szyję… Krew jest wspólnym mianownikiem tych zdarzeń – a zamkniętego w sobie chłopca, wydają się one fascynować. Potrwa to dopóki Oskar nie odkryje, że Eli jest… wampirem. Do tego czasu między chłopcem i dziewczynką rozkwitać będzie dziecięca miłość. To Eli da przyjacielowi siłę, by walczył ze swoimi szkolnymi prześladowcami.
Oskar coraz bardziej świadom tragicznego i nieludzkiego wymiaru osobowości Eli, nie będzie w stanie jej jednak porzucić. Zamrożona na zawsze w ciele 12–latki, z rozkwitającymi uczuciami i mieszanymi emocjami dorastającej dziewczyny Eli wie, że aby żyć, musi nadal czerpać siłę z innych. Ale gdy Oskar stanie nagle twarzą w twarz z niebezpieczeństwem, Eli zrobi wszystko, by za wszelką cenę go obronić…
_________________ When Fortune comes grasp her with a firm hand - in front, I tell you, for behind she is bald...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum