Strona Główna www.fantastyka.com.pl
Forum miłośników fantastyki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wokół literackiej nagrody Nobla
Autor Wiadomość
sol 
Moderator

Wysłany: 12-10-2006, 17:52   Wokół literackiej nagrody Nobla

No i przyznali. Szkoda, że Kapuściński nie dostał. Po cichu liczyłam, że to jednak będzie on.
Orhan Pamuk i jego książka Śnieg
Cytat:
Za sensacyjno-kryminalną fabułą kryje się próba dotarcia do źródeł współczesnego terroryzmu. Impulsem do napisania książki stało się pogorszenie stosunków między Wschodem a Zachodem po atakach na WTC. Młody poeta, Ka wraca po 12 latach emigracji w Niemczech do ojczystej Turcji na pogrzeb matki. W małym anatolijskim miasteczku Kars podejmuje próbę odzyskania młodzieńczej miłości, a przy okazji pisze artykuł na temat serii tajemniczych samobójstw wśród młodych dziewcząt, którym zakazano noszenia muzułmańskich chust. Prowadząc swe dziennikarskie śledztwo Ka poznaje miejscowe władze, rozmawia ze studentami, kandydatem na burmistrza w nadchodzących wyborach, sufickim szejkiem, pierwszym islamskim pisarzem science fiction i terrorystą. Nawiedzająca nagle okolicę potężna zamieć śnieżna na klilka dni odcina miasteczko od reszty świata. Kars staje się widownią bardzo współczesnego i tragicznego w skutkach konfliktu politycznego, w który zaangażowane są miejscowe świeckie władze, wyznawcy islamu i Kurdowie.

sol 
Moderator

Wysłany: 13-10-2006, 06:36   

Krytycy i inni znawcy sami stwierdzili wczoraj, że Nobel literacki od lat jest podyktowany względami politycznymi. :mad: W ubiegłym roku dostał typ, który był przeciwnikiem wojny w Iraku, dwa lata temu babka, która jest zagorzałą feministką, a w tym roku człowiek, który mówi głośno o mordzie na Kurdach przez Turków.
Zapytuję gdzie tu zostało miejsce na literaturę? Może więc należy przestać mówić na nią LITERACKA NAGRODA NOBLA? Proponuję Nagroda dla Walczących-Piszących o... (tu następuje długa lista, z której należy podkreślić odpowiednie słowo).

Ktoś się przymierza do tego Śniegu? W najbliższych miesiącach ukażą się inne książki tego na naszym rynku.

skoti 
Moderator

Wysłany: 13-10-2006, 21:28   

Ja jakoś "śniegiem" nie jestem zainteresowany... :mrgreen:

sol 
Moderator

Wysłany: 28-01-2007, 17:11   

Próbowałam przeczytać... Bo blisko 200 stronach doszłam do wniosku, że szkoda mi czasu na to. Jak dla mnie wieje potworną nudą, do tego średnio jakoś przypadły mi do gustu problemy duszy tureckiej. A te problemy to - odradzający się radykalizm islamski w Turcji, schizofrenia obywateli tego państwa, które zmusza do laickości, zderzenie Europy ze światem islamu. Przy czym ta Europa jakoś mało zachęcająco wygląda.
Można zadać tylko pytanie jak za coś takiego można przyznać nagrodę Nobla? Jak Pamuk ma się do uniwersalności nie tylko Kapuścińskiego, ale również Marukamiego.
Autorowi udało się jedno - Turcja w moich oczach po tych dwustu stronach strasznie dużo straciła. Obawiam się, że zmęczenie do końca tej ponad 500-stronicowej książki mogłoby spowodować, że bym ja wręcz znienawidziła.
Ostatnio zmieniony przez Admin 28-01-2007, 23:20, w całości zmieniany 1 raz  

Trojan 
Użytkownik

Wysłany: 28-01-2007, 19:39   

nobel dla pamuka to polityczne zagranie

autora który jest w opozycji do radykalizującego sie islamu. pokazali że europa dostrzega turcje i się z nia liczy
nie ważne jak pisze. ważne że to robi.
coś w rodzaju pokojowej nagrody

sol 
Moderator

Wysłany: 28-01-2007, 21:03   

Czytasz cały wątek?
Dokładnie to samo napisałam wyżej :P .

gorat 
Użytkownik

Wysłany: 31-01-2007, 23:26   

sol napisał/a:
Szkoda, że Kapuściński nie dostał.

Ostatnia szansa stracona... Czasem liczy się nie literatura, a przesłanie zawarte w nagrodzie.

http://www.members.lycos.co.uk/sfif/ Dużo się dzieje ostatnio! :>

sol 
Moderator

Wysłany: 12-10-2007, 09:23   

Czy ktoś czytał cokolwiek tegorocznej noblistki? Czy ktoś o niej słyszał wcześniej (oprócz jej tłumacza i wydawcy :P ). Czy właściwie się kieruje Akademia? Bo to uzasadnienie, które usłyszałam jakoś mnei nie przekonuje.

skoti 
Moderator

Wysłany: 12-10-2007, 17:51   

Nooo noblistka jest stara i pochodzi z jakiegos kraju gdzie jest
"gorąco" - takie chyba są kryteria ;)

Trojan 
Użytkownik

Wysłany: 13-10-2007, 23:42   

im mniej znany jesteś i piszesz niezrozumiale, a do tego nikt ciebie nie czyta tym więsze są twoje szanse na literackiego nobla :)

Diuna 
Użytkownik

Wysłany: 14-10-2007, 10:26   

Kurcze, to może i ja kiedyś nagrodę Nobla dostanę :razz: ...

sol 
Moderator

Wysłany: 05-04-2008, 18:35   

Jeśli nobliści to najlepiej ci dawni. Iwan Bunin i jego minipowieść Wieś. Na Bunina dość często natrafiałam w analizie kultury rosyjskiej Taniec Nataszy. Mała wieś Durnowka (nazwa nieprzypadowa; dla nieznających rosyjskiego durnyj/durak to głupiec) odbija się cała Rosja, jak to jeden z bohaterów mówi w pewnym momencie Rosja to taka wieś. Ta wieś jest biedna, okrutna, nienawidzi ludzi, potrafi skazać na śmierć za kradzież szynki, brudna i barbarzyńska. Jest to zupełnie inna Rosja od dworskiej i pięknej Tołstoja.
Rzecz jest typowo rosyjska. Jak to jedna z moich znajmoych powiedziała Rosjanie piszą taką lietraturę, że nie znając tytułu i autora po przeczytaniu paru zdań będziesz wiedzieć, że napisał to Rosjanin.

sol 
Moderator

Wysłany: 23-01-2010, 16:08   

Jestem po lekturze książki ostatniej noblistki - Król kłania się i zabija.
To niewielki zbiór esejów z mocnymi wątkami autobiograficznymi - życie na wsi rumuńskiej, a potem w mieście w czasach dyktatury, psychoza strachu, mniej lub bardziej brutalane przesłuchania służb, "samobójstwa" przyjaciół pisarki, nieumiejętność odnalezienia się w Niemczech.
Można odnieść wrażenie, że ta książka (jak i podejrzewam i inne) jest swoistą autoterapią dla autorki. W ten sposób może probować oswajać leki, których zapewne nigdy się nie pozbędzie.
Przygnębiający obraz do jakiego stopnia można zaszczuć człowieka.

Odpowiedz do tematu