Nie czytałam do tej pory zbyt wiele fantastyki ale ostatnio coś mnie naszło konkretnie na elfy
Czy moglibyście polecić mi jakieś książki w których elfy są głównymi postaciami lub jednymi z głównych?
Nie mogę znaleźć posta o znakomitej trylogii Susanny Clarke Jonathan Strange i pan Norrell. Tam też o elfach jest. I to jakich! Raczej złośliwych i złych niż takich dobrych i miłych.
Ciekawym uzupełnieniem tej trylogii jest zbiór opowiadań tejże Pani - Damy z Grace Adieu i inne opowiadania. Książka może być ciekawą próbką twórczości Clarke, jeśli ktoś nie chce się rzucać od razu na trylogię. Świat ten sam, nawet w tytułowym opowiadaniu ten sam bohater co w trylogii. Opwoieści powstały na bazie podań angielskich. Jeśłi ktoś lubi kulturę anglosaską zdecydowanie powinen się zapoznać z twórczością Clarke.
_________________ When Fortune comes grasp her with a firm hand - in front, I tell you, for behind she is bald...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum