_________________ When Fortune comes grasp her with a firm hand - in front, I tell you, for behind she is bald...
pomidorx Gość
Wysłany: 19-08-2005, 22:53
Willow, Star Wars to były filmy, które coś dla mnie znaczyły, zostawiły we mnie jakiś ślad i
dlatego uważam je za ważne. Natomiast w tamtych nie było dla mnie niczego.
Ale chyba nie potraficie zrozumieć o co mi chodzi
W 2007 roku minie 25 lat od powstania, zaliczanego dziś do klasyki kina fantastycznonaukowego, "Łowcy androidów" Ridleya Scotta. 25. urodziny filmu mają zostać uświetnione jego powrotem na kinowe ekrany. Do kin trafi ostateczna, przygotowywana obecnie przez Scotta, reżyserska wersja tego obrazu.
Historia powstawania i losów "Łowcy androidów" jest dość burzliwa. Kłopoty zaczęły już w czasie realizacji filmu na początku lat 80. Scott przekroczył wówczas budżet obrazu, a kontrolę nad postprodukcją przejęli producenci, którzy dokonali dość znacznych zmian w materiale przygotowanym przez reżysera. Zdecydowali się między innymi na dołożenie głosu narratora oraz zmianę zakończenia na szczęśliwe. Wersja ta spotkała się z dość chłodnym przyjęciem, a w 1992 roku zastąpiona została nową, przygotowaną przez Scotta, wersją reżyserską. Scott narzekał jednak, że ta wersja robiona była w pośpiechu, przez co on sam nie mógł poświęcić jej wystarczająco wiele uwagi. Prace nad ostateczną reżyserską wersją swojego słynnego filmu Scott rozpoczął w 2000. I temu procesowi towarzyszyły spore perypetie, w tym przerwanie prac związane z problemami z prawami autorskimi.
Ostateczne zakończenie tej historii będzie miało miejsce już we wrześniu przyszłego roku. Najpierw ostateczna wersja reżyserska "Łowcy" wydana zostanie na DVD. Film dostępny będzie w sklepach zaledwie przez cztery miesiące po czym zniknie z półek. Po krótkiej przerwie, na początku 2007 roku, obraz trafi do kin (będzie to premiera limitowana). Niedługo po tej premierze na rynku ma pojawić się specjalna kolekcja DVD, która będzie zawierała trzy wersje obrazu: oryginalną kinową, pierwszą wersję reżyserską oraz rozszerzoną wersję ostateczną. Wydawnictwo to zawierać ma także wiele materiałów dodatkowych.
cyt.stopklatka
_________________ When Fortune comes grasp her with a firm hand - in front, I tell you, for behind she is bald...
może z mniej znanych to:
"explorers"(odkrywcy) ,
"flight of the navigator" (lot nawigatora)
był jeszcze taki filmik (bardziej dla dzieci) o chłopcu, który zaprzyjaźnia sie z potworem z pod swojego lóżka i tamten zaprowadza go do jego świata... Niestety nie pamiętam tytułu.. jak ktoś zna to niech napisze bo nawet nie wiem czego szukać gdy chce wrócić do lat młodości
W mojej ścisłej czołówce są filmy inne. To taka kategoria obrazów na których piętno osobowości twórców jest bardzo silnie odbite i nie mają one nasladowców. To filmy, których nie da się z niczym pomylić, w odróżnieniu od 99% filmowej produkcji.
No właśnie oprócz tej zdezaktualizowanej, symbolicznej przecież, daty moim zdaniem nie widać zęba czasu. Film jest na tyle oryginalny w sposobie przedstawienia przyszłości, że (mnie) nie gryzie. Za to już 2010 - tak.
No właśnie, a jest już kolejny film w którym maszyny eliminują człowieka. Tym razem "9" Tima Burtona. Czy myślicie że tak
rzeczywiście się wydarzy? czemu nawet strona oficjalna nazywa się tu był link ????
Był już:
1. Terminator
2. Matrix
3. ...
Właśnie, kto doda coś do listy? (Mam nadzieję że nie bylo ich 9 ))
Master napisał/a:
1. "Terminator 2" - nalepszejszy film s-f we wszechświecie
2. "Matrix" - za pomysł i realizację
3. "Inni" - wciska w fotel bez jednej kropelki krwi i za najlepszejsze zakończenie
4. "Gwiezdne wojny" - musiały się tu znaleśc
5. "Łowca androidów" - dopiero na 5? kiepsko coś
6. "Tożsamość" - za poroniony pomysł
7. "Bliskie spotkania III-go stopnia" - jeden z niewielu filmów, które "na serio" pokazuje kontakt z obcymi
8. "Scary Movie" - za całokształt ) (Oscar dla Pameli!!)
9. "Blair Witch Projekt" - nowa jakość w horrorach
10. "Seksmisja" - "Ciemność!! Widzę ciemność!!" )
11. "Miś" - 0 pkt, ale ostatni będą pierwszymi!!
[ Komentarz dodany przez: Admin: 02-09-2009, 09:45 ]
Właśnie zaliczyłeś ostrzeżenie. Napisałeś trzy posty na ten sam temat w różnych działach i w każdym podałeś tego samego linka. Za każdy link 1 pkt ostrzeżenia. Linki usuwam.
Ostatnio zmieniony przez Admin 02-09-2009, 09:44, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum