Wysłany: 17-04-2009, 21:06 Amerykańskie fantasy - prośba o pomoc
Witam!
Mam ogromną prośbę o polecenie dwóch „rodzajów” książek:
1) Dobrego fantasy stworzonego przez pisarzy z USA lub oscylującego wokół tematu Ameryki (kultury USA, stereotypów, itp.) W grę wchodzą również utwory, których akcja po prostu rozgrywa się w Stanach. Nie chodzi mi jednak o antyki, ale o książki wydane w ostatnich latach (maksymalny zakres: 1990 – 2009)
2) Książek o fantasy (teoria, ewolucja gatunku, itp.) Oczywiście „z nastawieniem” na amerykańskie fantasy
Studiuję na II roku filologii angielskiej i na zaliczenie z kultury USA musimy przygotować szczegółową prezentację dotyczącą wybranego zagadnienia kulturowego związanego ze Stanami właśnie. (Literatura również wchodzi w rachubę, więc padło na fantasy )
Do punktu drugiego na razie mam:
Encyclopedia of fantasy and horror fiction, Don D'Ammassa.
Fantasy - ewolucja gatunku, Grzegorz Trębacki
Historical Dictionary of Fantasy, John Clute
Natomiast jeżeli chodzi o pierwszy punkt…
Mój główny „temat” to George R.R.Martin. Może również Terry Goodkind (ale wolałabym tego uniknąć ).
Słyszałam, że „American Gods” Neila Gaimana dotyczy stereotypów związanych z Ameryką. Nie wiem jednak, czy warto czytać tę książkę, jeżeli potem ma się okazać, że zawarte w niej informacje o Stanach są nic nie warte… Czytałam już opinie na jej temat na tym forum, ale dotyczyły głównie fabuły i sposobu napisania. Jeżeli więc moglibyście mi poradzić, czy warto czytać „Amerykańskich Bogów” pod kątem mojej prezentacji, to będę wdzięczna.
Będę bardzo wdzięczna, jeżeli ktokolwiek będzie w stanie pomóc mi choć trochę
powieści Kinga dzieją sie chyba tylko w ameryce,
amerykańscy bogowie.... nie czytałem ich pod kątem twojego tematu ale powinni sie nadać. Skoro studiujesz filologię angileską to warto Amerykańskich Bogów przeczytać w ogóle a nie pod kątem prezentacji
_________________ "lepsza marskość wątroby niż kamień na nerkach"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum