Strona Główna www.fantastyka.com.pl
Forum miłośników fantastyki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
świat magii, magia świata
Autor Wiadomość
smoczyca 
Użytkownik

Wysłany: 18-02-2010, 17:51   świat magii, magia świata

Witam, moim problemem jest to że mam wybrane książki ale mam kłopot żeby dobrać do nich dobrą literaturę przedmiotu.

Dla przypomnienia temat brzmi: "Świat magii, magia świata. Przedstaw różnorodne sposoby kreowania świata fantasy. Omów temat na wybranych przykładach (z literatury)."

Książki, które wybrałam są niecodzienne,ale moja wizja tej pracy jest również niecodzienna.
Wybrałam:
"Alicja w krainie czarów" Lewisa
"Kolor magii" Pratchetta
"Hobbit" Tolkiena
"Sierżant" Žambocha

Z literatury przedmiotu mam (i mam do tego wątpliwości):
do Alicji : "Złote popołudnie" Sapkowskiego
do Hobbita: "Opowiadania o... krawędzi epok i czasów Johna Ronalda Reula Tolkiena" Lichańskiego
i do wszystkich:
"Rękopis znaleziony w smoczej jaskini" Sapkowskiego
"Leksykon fantastyki. Postacie, miejsca, rekwizyty, zajwiska" Hali-Makowieckiej,Makowieckiej i Węgrzeckiej

Proszę o pomoc, ponieważ ciężko jest mi napisać konspekt do tej pracy... Chcę pokazać 4 różne światy : absurdalny ("Alicja..."), klasyczny-podobny do romantycznego ("Hobbit"), komiczny ("Kolor magii") oraz mroczny ("Sierżant").
Nigdzie nie znalazłam artykułów czy opracowań pasujących (tak jakbym tego dokładnie chciała) do moich założeń - a przedstawiać swoich własnych wywodów do tematu nie wolno :/

W ogóle egzaminatorzy z mojej szkoły nie cierpią tematu, który wybrałam i chcą go całkowicie wycofać... Poza tym nie znam osoby która z mojej szkoły by podchodząc do tego tematu otrzymała maksymalną ilość punktów z prezentacji maturalnej... Zaiste świat niesprawiedliwym jest...

Kończąc żalenie się jeszcze raz bardzo, bardzo proszę o pomoc. :sad:

Trojan 
Użytkownik

Wysłany: 19-02-2010, 23:02   

tja...
bardzo niecodzienne

smoczyca 
Użytkownik

Wysłany: 19-02-2010, 23:47   

Tak... po prostu bardzo dziękuję za życzliwe podejście.

Zawsze jak człowiek chce coś zrobić po swojemu w tym kraju to się go za to gnoi, zamiast pomóc.

Admin 
Administrator

Wysłany: 20-02-2010, 00:44   

smoczyca napisał/a:
Chcę pokazać 4 różne światy (...)
Nigdzie nie znalazłam artykułów czy opracowań pasujących (tak jakbym tego dokładnie chciała) do moich założeń

Masz dwa wyjścia:
1. Poczekać aż ktoś napisze artykuł (czy opracowanie) pasujący do Twoich założeń.
2. Samodzielnie napisać taki artykuł i się na niego powołać.

smoczyca napisał/a:
- a przedstawiać swoich własnych wywodów do tematu nie wolno

1. Pozostał Ci pkt.1 z akapitu powyżej.
2. Zmień szkołę.

sol 
Moderator

Wysłany: 20-02-2010, 09:03   

Mnie bardziej fascynuje nazwania świata "Alicji" absurdalnym... :roll:

Admin 
Administrator

Wysłany: 20-02-2010, 09:52   

Ja nie rozumiem w ogóle idei pisania pracy, w której "przedstawiać swoich własnych wywodów do tematu nie wolno".
To teraz prace maturalne polegają na przedstawianiu cudzej pracy?

Trojan 
Użytkownik

Wysłany: 20-02-2010, 16:37   

lol, a mnie zdecydowanie rozbawiło zdanie:
smoczyca napisał/a:
Zawsze jak człowiek chce coś zrobić po swojemu w tym kraju to się go za to gnoi, zamiast pomóc.

po swojemu przepisanie cudzych myśli z opracowania, skoro nie można własnych prezentować.

może to praca z tematu : "Edytory tekstu - ćwiczenia z wytnij/kopiuj/wklej (na wybranych przykładach"

smoczyca 
Użytkownik

Wysłany: 20-02-2010, 21:58   

Admin napisał/a:
Ja nie rozumiem w ogóle idei pisania pracy, w której "przedstawiać swoich własnych wywodów do tematu nie wolno".
To teraz prace maturalne polegają na przedstawianiu cudzej pracy?

Dokładnie. Mam się opierać na tym, co ktoś inny już wymyślił na temat danych książek / wierszy/ obrazów itp. Te rzeczy trzeba omówić swoimi słowami ale trzeba się na kogoś stale powoływać (chamstwo jak nie wiem) - np. do książek Zambocha nie ma jescze opracowań - są tylko recenzje czy warto czytac czy nie.

sol napisał/a:
Mnie bardziej fascynuje nazwania świata "Alicji" absurdalnym... :roll:

Odpowiadam: Absurd tutaj polega na tym, że jak by włożyć wszystkie elementy składowe świata wewnątrz króliczej nory to to wygląda jak sen kogoś na niezłym haju. Świat ten jest dość zabawny ale też zadziwiający no i to że jak się wejdzie ze świata normalnego do nory królika to się wchodzi do zupełnie innego świata, w którym jak zjesz grzyba to zmalejesz, jak zjesz ciastko to urośniesz. Albo same postaci - takie coś jest również pewnym absurdem, cała książka jest jak coś co się może tylko przyśnić... Tak to widzę

Odpowiedz do tematu