Wysłany: 03-03-2010, 11:58 Muzyka Fantastyczna i... fantastyczna
Pozwoliłem sobie otworzyć nowy temat, by nie były tu tylko ścieżki dźwiękowe i muzyka połączona z literaturą SF
Jest wielu wykonawców, których warto poznać, jak choćby tych, których przedstawiał nam Tomek Beksiński, ale nie tylko.
W wolnych chwilach będę dzielić się tu z Wami fantastyczną muzyką z różnych gatunków
Dyskusja mile widziana
Power metal. Nie wiem dlaczego, ale power metalowe zespoly bardzo czesto romansuja z fantasy. Pewnie dlatego, ze ten gatunek ma byc epicki, a jaka ta nasza fantastyka jest, wszyscy wiemy. Mam dla was dwa zespoly. Jeden znany, drugi juz mniej.
Blackmore Nights - folk celtycki nawiazujący bardzo czesto do fantasy i basni ludowych. generalnie folk, folk rock i folkmetal - mnóstwo tam tego. wystarczy poszukac na lastfm
The Vision Bleak - grupa horror metalowa łączaca w sobie elementy gotyku, opery i doomu. nawiazuje przede wszystkim do róznego rodzaju horrorów majacych w sobie duzo s-f i fantastyki, głównie do lovecrafta. niskie brzmienia gitar i głos vokalisty nadaja utworom niepowtarzalne brzmienie nasuwajace na mysl stare horrory
Therion i epica -zespoły metalowe, akcja utworów dzieje sie przewaznie w fantastycznych krainach
Korpiklaani - lesny klan - grupa folkmetalowa, gdzie wykonawca bogu dzieki nie growluje. muzyka to metal wymieszany mocno z ludową muzyką fińska, co daje niezwykłe brzmienie. utwory zarówno po angielsku jak i finlandzku. wiekszosć utworów nawiazuje do mitologii fińskiej oraz fantastyki. Są też inne napomykajace o trunkach i zabawie 'beer, beer', 'let's drink', 'happy little boozer' . z tym ze te ostatnie nakłaniaja wrecz do urzadzenia imprezki przy ognisku z procentami.
_________________ 'Człowiek który uśmiecha się gdy sprawy idą źle myśli o człowieku na którego można zwalić winę'
Ten zespol zabil mnie jednym ze swoich teledyskow:
http://www.youtube.com/watch?v=9Nu4RJr_x-w
Nie wiem dlaczego, ale nigdy nie moge wytrzymac, jak ten skrzypek wychodzi z szopy : P.
Trzeba tutaj wspomniec o Dio i jego zepsolach, o Luca Turilli i Rhapsody of fire, a jeszcze dodam Svarga, choc tego ostatniego nie jestem pewien, poniewaz spiewaja po rosyjsku, a tego jezyka nie dane mi bylo poznac. Graja folkowo, a ze rosyjski jest podobny do polskiego, to wydaje mi sie, ze teksty utrzymane sa w fantastycznej formie. Czy tak jest, nie wiem, ale daje link do jednego kawalka i mozecie mnie oswiecic:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum