Strona Główna www.fantastyka.com.pl
Forum miłośników fantastyki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomocy - epidemia dżumy :)
Autor Wiadomość
misiarra 
Użytkownik

Wysłany: 12-03-2010, 13:04   Pomocy - epidemia dżumy :)

Chciałabym serdecznie prosić Was o pomoc. Nie mogę odnaleźć książki, którą czytałam ładnych parę lat temu i oczywiście nie pamiętam ani autora, ani tytułu.

Książka była bardzo obszerna, co najmniej 400 stron.

Fabuła zaczyna się w teraźniejszości – przyszłości, kiedy historycy badają historię, podróżując w czasie. Badacze muszą doskonale poznać wcześniej epokę, w którą zostaną wysłani, żeby wtopić się w tłum i badać kulturę „od wewnątrz”, wtapiając się w dane społeczeństwo, uzyskując informacje u źródła, żyjąc życiem ludzi.

Młoda niedoświadczona badaczka zostaje wysłana w czasy średniowiecza na jakąś mało istotną misję. I wtedy coś idzie nie tak – nie pamiętam – ale zostaje przeniesiona kilka czy kilkanaście lat później chyba niż powinna i znajduje się w czasach, kiedy w Europie zaczyna się wielka epidemia dżumy.

Dziewczyna przystosowuje się doskonale do otoczenia, zaprzyjaźnia się z ludźmi z wioski, z zamku oraz z tamtejszym księdzem.

Kiedy dżuma zaczyna szaleć, dziewczyna pojmuje, że coś poszło nie tak i nie może wrócić. Pomaga jak walczyć z zarazą.

Książka jest niesamowita. Chciałabym ją przeczytać jeszcze raz, ale w żaden sposób nie mogę wpaść na to, jaki mógłby być tytuł. Przekopałam się nawet kilka razy przez Allegro – przeglądając okładki ponad 50 stron z książkami fantasy i nic… Pomóżcie, proszę! :)
Tak przy okazji naprawdę polecam tą książkę – o ile uda się nam dojść, o czym ja mówię… ;)

Trojan 
Użytkownik

Wysłany: 12-03-2010, 20:18   

Księga sądu ostatecznego Conni Willis.

2 raz w ciagu miesiąca.

misiarra 
Użytkownik

Wysłany: 12-03-2010, 21:01   

Bardzo dziękuję :)

Odpowiedz do tematu